Masalah Bug Dalam Firefox Browser


Sejak kebelakangan nie, saya asyik menghadapi masalah dengan browser firefox V.2. Kekadang hang, dan yang selalunya dapat error message problem dengan firefox browser. Geram dibuatnya. Tried to fix it by repairing the firefox software back. But the result is still the same. Nak check bug dalam browser pun tak tau.... SO, sabar jelah.

Tapi hati saya masih tak puas hati lagi dan berfikir untuk bagaimana nak selesaikan masalah browser kegemaranku ini. Googling informasi pun tak dapat cari. But the similarity problem yang saya jumpa ialah bagaimana untuk memperbaiki "find as you type" bug dalam firefox. Ok... i admit, saya sebenarnya tak tahu nak translate "Find as you type". Can anyone help me to translate it in Malay Language?

Dari blog nie, saya jumpa Bugzilla. Banyak informasi yang saya dapat dari laman web nie, dari reporting bugs for firefox, jenis-jenis bug and how to fix bug in firefox. Mengambil masa yang lama juga untuk saya baca semua nie. Namun ia banyak mambantu saya mengenali apa itu bug segala bug.

Sekarang Firefox dah kembali seperti biasa tanpa ada masalah bug lagi. What i do is ;

  • Tukar themes yang saya gunakan dulu dari Aero- Fox ke Vista-Aero. (Sangkaan saya je)
  • Sign-up Bugzilla.
  • Cari dan kenal pasti apa jenis bug yang menyebabkan Firefox browser dapat "Error Message". (in my case it's Ati's Bug)

Dan satu page akan keluar seperti yang ditunjukkan di bawah ;


  • Akan keluar senarai list bug yang bersamaan dengan masalah bug yang anda cari.
  • Atau jika anda tidak pasti masalah bug - Boleh lah baca informasi untuk mengenal pasti bug-bug firefox.(Klik pada Icon firefox).
  • Dan baca informasi yang diberikan untuk menyelesaikan masalah bug yang anda hadapi. Selamat berjaya!!!!
Untuk help & support dari Firefox - Lawatilah laman web ini.
Most Frequently reported bugs - read here.

Firefox 2

Comments

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat