Mybloglog "Recent Visitor" yang baru

Recent Visitor dari Mybloglog telah pun bertukar wajah dari interface yang biasa ke bentuk yang luar biasa....hehehe... Well, i mean i do like more the mybloglog widgets yang baru sekarang jika dibandingkan dengan widgets yang dulu. Here's how it look like widget mybloglog yang dulu.

Klik pada image di atas untuk besarkan image
(Contoh Gambar blog dipetik dari : AnitoKid)


And... this is what it look like untuk widget yang baru dari mybloglog.

Klik pada image di atas untuk besarkan image
(Contoh Gambar blog dipetik dari : Obito)

So untuk how to grab this new widget from mybloglog? Apa yang perlu anda buat ialah ;

1 - Go to your Mybloglog account > My Sites And Services
2 - Klik pada Widgets ( pada mana-mana blog anda yang telah anda add dalam mybloglog)

Dan akan keluar page seperti image di bawah.

Klik pada image di atas untuk besarkan image

3 - Lepas tu, anda akan nampak 4 bahagian yang mybloglog berikan untuk anda customizekan widgets tersebut - iaitu;

- Style
Pilih antara 2 - One Column dan Multiple column

- Color
Hanya 7 warna pilihan yang diberikan (pandai-pandailah ye nak match kan pada blog anda) :)

- Image
Samada Normal atau Small untuk paparan gambar recent visitor dalam blog anda.

- Flyout orientation
At first, sayan tak tau apa benda dengan flyout orientation nie. Tapi sekarang saya tau sudah.Saya tak tau nak terangkan dengan ringkas. Tapi saya boleh terangkan dengan panjang sikit.hehehe..... let say, if you point your cursor (anak panah) anda tu pada Image dalam widget mybloglog. Ia akan keluar Details tentang recents visitors dalam blog anda seperti snap-shots. Samada ia akan keluar right side ataupun left side. Or else, you can choose none kalau tak nak guna. Anyone can view it, wether your visitor anda sendiri ataupun diri anda.

4 - Width and Rows.
Pasal dua perkataan di atas nie pasti dah tahu kan nak setting macam mana. Ikut ruang blog anda lah macammana nak simpan dalam blog nanti. samada letak dalam sidebar ke ataupun di bahagian footer blog anda.

setelah selesai customize widget mybloglog. Apa lagi, copy and paste kan lah code yang diberikan (YOUR CODE) ke dalam blog anda. :)

Untuk maklumat lanjut mengenai Mybloglog widget. Bolehlah lawat blog-blog nie.

New-mybloglog-widget

The Mybloglog Blog

Comments

  1. tak brape smart widget baru ni...
    yg lama sempoi skit...hihi

    btw..nice blog bro! =)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat