Additional Mathematics

Ape bezanya Additional Mathematics dgn pure mathematics? anyone can tall me about this? Anyway, sebenarnya saya nak bercerita tentang add. maths yang saya belajar kat Kelas. The story goes like this. My teacher sering kali mengajar dengan memulakan sesuatu cerita. kekadang it took him about 10 to 20 minutes baru dia mula mengajar. Some student dah muka monyok dan bosan mendengar cerita cikgu nie. 


Ada pelajar yang kata dengan saya : 

Si Minah Student : Bang, cikgu nie asyik cerita je kan? entah ape-ape yang di bebel nye.
Saya                    : Alah, ko sabar je lah. Dia yang cikgu bukan kita. Lagipun adalah tu yang dia nak    
                               kaitkan dengan topic yang kita akan belajar nanti.
Si Minah Student : Yelah...yelah.....

Tetiba cikgu tu tanya saya...

Cikgu                  : Hah, Nazmie! I wanna ask you one question. Katalah u dah beli satu tanah lot kat    
                              suatu tempat. What is the is the 1st thing u need to do?
Saya                    : (Tetiba ingat pasal Daddy beli tanah) mmmmm.... pagarkan kawasan tanah yang saya 
                              beli tu Sir.
Cikgu                  : Ok class. I don't need second answer from any of u because nazmie dah jawap
                                    dengan  betul. 


Rupanya cikgu nie soal sebab dia kaitkan dengan Linear Programming. kui...kui...kui....


Another more thing yang dia cerita is about the biggest componay in the world. Menurut cikgu, Texas Instrument adalah company yang terbesar di Dunia. hmmmmm...... pada masa tu kitaorang pun percayalah bulat2. Dalam hati berkata "kalau macam tu, kalahlah Petronas ek". When i check on Wikipedia. No. 1 dalam pengeluaran digital signal processors dan analog semiconductors. Tapi tak taulah samada dunia atau di certain region.  Setahu saya Walmart adalah company yang paling besar di dunia. Rupanye Petronas plak yang company lagi  besar dari Texas Intruments.

Cikgu nie mesti salah baca....... haha. Maklumlah dah berumur. Mungkin cikgu silap tafsir kot. 

Comments

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat