Tembaga



Today, I am helping my aunt Jid polish her Tembaga. I don't know what it is called in English but this usually used by kerabat di raja zaman dulu-dulu. Agaknye masih digunakan lagi kot oleh KDR. I would say that it is one of my favourite things to do. walaupun nampak remeh sikit untuk nak kilatkan tembaga nie menggunakan autosol. But it is worth it when it shines....... sedap mata memandang. Ha.... macam nie ha. Kilat gitu! Gambar yang kat atas tu jenis tembaga lah. tapi bukan bentuk tu yang saya polishkan.

Tapi bila nak polish tembaga yang dah berkurun lamanye tak gilap. huh..... hitam tangan dibuatnye. mana tidaknya klu liquid autosol tu byk diguna. pastu dah lap dgn kain jadi hitam. berdebu juga dibuatnye. but anyway, pandangan mata jadi silau dgn tembaga yang sudah digilap. Puas hati. Teringat lagi masa nazmie kat rumah Pak Uda dulu, when cleaning his house. Suka bersihkan tembaga dia. :)

After that, pergi class. Memandangkan dah duduk nong chik nie. Kenelah aunt Jid hantar for temporary. Kekadang malu gak. heheehe.... malu konon. Nak malu ape...makcik ko juga tu nazmie. stress about SPM ade. memang terasa....... sometimes tak tau nak buat ape..... but i keep study whatever i can. like NIKE said.... JUST DO IT!

Comments

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat