Disassembled - Assembled Laptop

A week ago, i decided to disassembled my Compaq Presario Model C700 Laptop. The reason i do it because of cannot tahan(lah) with the heat of this laptop. Baru je guna dalam 15 minit dah panas and the effect is laptop systems getting slow dan mulalah browsing website jadi lembap.

Skru demi skru dibuka, dengan confident pandai lah konon nak pasang semula bila nak disassembled. Last-last, semua parts buka jadi piece by piece. Huhuhu..... satu demi satu dibuka, dari DVD driver sehinggalah buka mainboard. Hebat!!!!! Dalam fikiran, mampukah nak pasang semula nie, alamak habislah kalau tak dapat Assemble kan laptop nie semula. Haru takde laptop nak online.

Dengan fikiran positive, i said to myself ; Saya mampu pasang semula. Insya'allah. Ambil masa  2 hari tak assemble kan semula disebabkan saya ter.............rosakkan cable connector yang kecil utk kipas. Nasib baik jumpa spare part tu kat Low Yat.

Nie lah bentuk Cable connector tu. Kecik 

Dan... inilah kipas dalam laptop saya. Ni dah dibersihkan. Habuk memang penuh sampai sumbat. 

Alhamdulillah, setelah dipasang (assemble) semula. My laptop working in perfectly functioning. Ok, enough of my story pengalaman pertama kali disassembled kan laptop. On this post, i will show some videos tutorial from youtube yang saya rasa perlu disharekan untuk para pembaca blog saya. Which i think necessary for people who would like to disassembled their own laptop

Video Tutorial Pertama ;

Jangka masa nak tengok video tutorial nie memang lama.(Nak seribu daya, tak nak seribu dalih) hehehe... Tapi memang berbaloi tengok video nie sebab banyak tips dan ilmu baru yang dapat diketahui. Recommended to watch this video.

Video Tutorail Kedua ;
Video nie khas bagi pengguna laptop yang guna brand Compaq. Mamat Negro nie menunjukkan cara-cara nak buka step by step. Walaupun mamat nie agak messy sikit cara dia tunjukkan buka laptop but there is something that you can get and see how to open your own laptop. Video nie ade 4 bahagian. You can click the title link to continue watch the continous video of this tutorial.

Video ketiga;

This video is one of my favourite. You'll know what i mean after you watch it. Coz i cant explain why i like it. hahaha.....

Jika anda berhasrat untuk nak disassemble laptop sendiri. Anda perlu pastikan yang laptop anda dah tamat tempoh warranty. Otherwise, your warranty will be automatically VOID. Ini bermaksud, laptop anda perlu berusia 2 tahan ke atas atau tamat tempoh warranty. Seterusnya, Alat-alat yang perlu disediakan sebelum diassemble kan laptop anda ;

1) Screwdriver


 Pastikan batang besi screwdriver bersaiz tipis supaya mudah untuk masuk ke dalam bahagian ruangan skru. I would suggest beli kat Sri Computers (tingkat 2) - Low Yatt. There you can easily find any related electronic stuff.

2) Berus dan Kain Lap khas untuk Laptop

One of the important things that you need to have is kain lap (biru) dan berus seperti yang saya tunjukkan dalam gambar nie - will do. Untuk hilangkan habuk-habuk dalam laptop.

Dan.... sebelum nak diassemble kan laptop, Baca  Bismillah. Insya'allah everything will goes smooth. Bermula dengan baik, berakhir dengan keadaan yang baik juga. :)

Comments

  1. berani you buka sendiri. kalau i, i hantar kedai je sebab takut tak pandai pasang balik

    ReplyDelete
  2. tak pernah try blak wat cani.. mungkin sebab tak pernah alami masalah cani kot.. papepun.. tq 4 sharing.. good info.. :)

    ReplyDelete
  3. Earnic : Masa nak buka tu teragak2 juga. Tapi fikir2 semula, daripada nak hantar kat kedai laptop utk buat reformat dan sebagainya. Sure kene bayar kaw2 nye.... Buat sendiri free. hehehe... :) Lagipun tutorial melalui video kat youtube pun berlambak yg boleh dibuat sbg bahan rujukan.

    ReplyDelete
  4. Wandin : Your welcome. Sharing is caring. Thank u. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat