Trip to Terengganu : Part 2

Ha.... seperti yang dijanjikan. Part tu utk post Trip to Terengganu part 2....

Perjalanan dari jeti Marang ke Pulau Gemia tidaklah mengambil masa yang lama, lebih kurang 20 minit. Well, obviously takde lah naik bot yang ala2 sampan kan dengan bilangan passengers yang lebih dari 10 orang. Mau taknya bergegar lutut.







Sebelum menuju ke destinasi yang ingin dituju perasaan excited dah mula. Sepanjang perjalanan rasa seronok je. Hahaha…. But I must admitted that this is not the 1st time menaiki  bot. A few times dah and luckily I nie jenis yang tak mabuk laut. Hehehe…

Setibanya di pulau tersebut, saya pun bertanya kepada Daddy. Di mana saya dapati pulau tu nampak kecik dan tertanya-tanya kenape tak gi sebelah pulau yang lagi besar dan tepi pantai pasir yang nampak cantik dari pulau kecik nie.

Daddy kata bahawa pulau nie eksklusif skit dari penginapan yang terdapat kat Pulau kapas. Sejurus sahaja turun dari bot yang dinaiki. Masuk bilik simpan beg dan terus keluar gi pantai dengan membawa buku. Tak payah hairanlah kan kalau kawasan tepi pantai di penuhi dengan minah-minah dan mat-mat salleh dengan hanya memakai bikini dan speedo. Dah biasa dengan keadaan situasi sebegitu… tak culture shock pun. Hahaha…





















Setibanya sampai di kawasan tepi pantai, saya terus ke tempat di mana buaian-buaian di letakkan. Ape lagi, one of my favourite moment ialah membaca buku dengan tiupan angin laut serta bunyi ombak laut yang sungguh menyenangkan fikiran.











Salah satu aktiviti yang menarik di pulau Gemia ialah melepaskan penyu yang masih beruasia sebula untuk dilepaskan di dasar laut. Ini adalah salah satu daya penarik bagi pelancong di pulau tersebut. Saya berasa agak sedih bila melihat penyu2 dilepaskan di lautan yang luas dan merentasi ombak yang bergelora saiz penyu yang begitu kerdil.



Mahu tak mahu, ini adalah salah satu lumrah hidup bagi sang penyu yang kerdil untuk meneruskan hidup mereka di lautan yang luas yang penuh tanda tanya. Samada mereka akan bertahan untuk hidup atau tidak. Ia juga menjadi salah satu tanda Tanya bagi diri saya. Apalah nasib sang penyu yang kerdil ini nanti bila berada di dasar lautan.

But anyway, like I have mentioned…. That’s is the nature of life. Bila tiba masanya nanti, mereka perlu dilepaskan ke lautan yang luas kerana itulah rumah sebanar bagi mereka. Bukan untuk dikurung dan diberi makan di dalam kolam. Baru juga saya tahu bahawa penyu boleh hidup lebih kurang dalam 200 tahun.





Pada malam pertama, sempat lagi menghasilkan karya ala-ala poems gitu. 

Bintang di langit,
Kau terukir di setiap dinding langit yg gelap,
Kilauan mu menawan,
Menerangi setiap pelusuk di muka bumi pada setiap malam hari...

Ku ingin membilangmu,
Namun ku tak dapat mengira mu dgn tepat...
Kerana... Kau berpeleseran di setiap dinding-dinding di langit dengan megah.

Bintang yang bersinar,
Ku sangat mengagumi mu,

Tak pernah jemu menyinari bumi di malam hari. 


Ok sekian sahaja untuk post kali nie…. Ade Sambungan lagi. Hahahaha….

Comments

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat