Lepas sembahyang Jumaat dari Masjid yang dekat dengan kawasan saya tinggal, saya rasa lapar dan buat keputusan untuk masak jemput-jemput ikan bilis. Memandangkan ia senang dimasak(yang saya dengarlah). Memandangkan saya tidak berapa ingat dengan bahan yang diperlukan untuk masak jemput-jemput ikan bilis. So, saya pun surfing dalam internet untuk dapatkan resipinnya di Myresipi. Kalau nak dapatkan resipi-resipi masakan yang lain bolehlah dapatkan di Myresipi.Com.
oklah cerita pasal pengalaman saya masak jemput-jemput ikan bilis nie untuk pertama kali. Saya teragak-agak juga untuk memasaknya. Maklumlah first time masak. Untuk pengetahuan semua, this is how i cook based on the recipe myresipi.com berikan.
Sebelum tu, sediakan;
oklah cerita pasal pengalaman saya masak jemput-jemput ikan bilis nie untuk pertama kali. Saya teragak-agak juga untuk memasaknya. Maklumlah first time masak. Untuk pengetahuan semua, this is how i cook based on the recipe myresipi.com berikan.
Sebelum tu, sediakan;
- Tepung Gandum
- Gula
- Garam
- Minyak Zaitun/Olive
- 5 batang daun bawang (hiris)
- Ikan bilis kering
- kunyit
- Bawang Besar (hiris)
- Minyak Masak (yang selalu anda guna dirumah)
- Sediakan bowl besar/ sederhana besar untuk simpan 3 cawan tepung gandum.
- 2 cawan air (mengikut ukuran cawan tepung gandum yang disebut diatas).
- setengah sudu kecil garam - simpan sikit ja nanti lain rasanya plak.
- Kacau dulu sampai sebati.
- Lepas tu, simpan 1 sudu besar (sudu besar macam sudu untuk makan bubur) olive sebaik-baiknya tapi kalau nak pakai minyak masak pun boleh bah!
- Hiris kecil-kecil daun bawang sebanyak 5 batang. (untuk aromanya).
- setengah cawan ikan bilis.
- simpan sedikit serbuk kunyit. (sikit ja jangan banyak, nanti warna jemput-jemput nampak kuning sangat)
- setengah bawang besar yang telah dihiris.
- Dan gaulkan semua bahan yang telah disimpankan ke dalam Bowl tadi.
- Panaskan minyak masak dan kaupkan sikit-sikit dengan menggunakan sudu. Sebaik-baiknya sudu untuk makan bubur.
- Goreng sehingga kuning ataupun perang.
Comments
Post a Comment