Antara Hotlink Maxis, Digi Prepaid & Celcom. Mana satu anda suka Guna?

Ketiga-tiga servis telekomunikasi tersebut masing-masing ada kelebihan yang tersendiri. Ada yang diantara pengguna handphone yang gemar gunakan servis Digi, ada yang suka guna servis celcom dan ada yang suka pakai servis Hotlink.

Antara ketiga-tiga servis telekomunikasi nie, mana satu yang anda suka guna?

dan apakah sebabnya anda gunakan perkhidmatan syarikat telekomunikasi tersebut?

Adaka kerana coverage yang luas, cost untuk panggilan seminit yang murah, atau banyak perkhidmatan yang menarik disediakan?

Atau anda gunakan servis tersebut kerana kawan atau teman special anda menggunakan perkhidmatan syarikat telekomunikasi yang sama? hehehe.......

My personal Review ;

Celcom
Adalah yang pertama sekali yang muncul dalam dunia telekomunikasi di Malaysia. Masih ku ingat lagi dulu, celcom menjual kad hijau yang berharga Rm50 untuk Airtime dan Rm50 untuk Airtime Access. Tempoh yang diberikan selama sebulan. huhu......mahal tu jika dibangdingkan dengan harga-prepaid sekarang dimana airtime kredit paling murah yang boleh didapati dengan harga rm5. RM 1 pun boleh beli, hanya boleh didapati melalui airtime share. hehehe......

Pada masa kini pelbagai plan yang disediakan oleh celcom seperti Celcom Prepaid(prabayar) yang lebih dikenali sebagai Xpax dan Celcom Postpaid untuk bayaran bulanan - sesuai kepada golongan yang bergelar businessman atau yang berpendapatan tinggi. Yang lebih advance lagi, kini celcom menyediakan perkhidmatan internet dengan menggunakan 3G signal iaitu Celcom broadband. Kepada sesiapa yang ada laptop atau notebook pc yang selalu anda bawa kemana saja anda pergi. Celcom broadband lah yang anda perlukan. Terutamanya jika anda di Negeri Sabah(sebab liputannya meluas).

What i like about celcom is ;
 • Liputan yang meluas - even kat kawasan kampung pun boleh dapat. Selalunya 50 to 100 km from town.
 • Mempunyai line 3G (even now i'm using celcom broadband)
 • memberikan bonus yang menarik kepada penggunanya seperti free 3000 sms.


Hotlink
Saya suka dengan perkhidmatan maxis hotlink sediakan. Banyak servis yang menarik dan cost panggilan murah dan berpatutan.(no hidden cost). But honestly, this is not my first prepaid servis yang saya gunakan. But i think this is the best prepadi servis i ever used. Tak lah banyak comment pasal hotlink nie and it's undescribeable to review this hotlink services provided. Pendek kata banyak yang menarik yang terdapat pada Hotlink nie.

Dari segi perkhidmatan, Maxis juga menyediakan plan servis seperti Maxis(postpaid), Hotlink(prepaid) and Maxis 3G (for internet).

What i like about Hotlink is ;
 • Hotlinks Rewards
 • Activ 10
 • Caller Ringtone (great package deals)
 • Free Video call


Digi
Sangat menyukai digi nie dahulu, tapi sekarang sudah beralih arah. hehehe......
What i like about digi nie dulu sebab digi lah yang pertama sekali yang menjual kredit rm5 dengan pakej jualan prepaid simkad yang murah. dari segi cost panggilan pun murah juga. Layanan dari pekerja di Pusat digi pun amat menyenangkan. Latest info yang saya dengar dari rakan-rakan saya ialah panggilan ke luar negara memberikan harga yang menjimatkan pada pemanggil ke luar negara. Pendek kata, Kelebihan pada digi nie kena pada slogan katanya yang berbunyi "Serving you better even in the little things".

What i like about Digi is;
 • Mobile Tv
 • Online Customer Service (OCS)
 • Fun voice
 • Layanan pekerja Digi yang ramah mesra pelanggan.

Comments

Popular posts from this blog

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Kelas Percuma Belajar Agama

Black Seed Oil