Posts

Showing posts from March, 2008

Apa Maknanya DUIT Pada Diri Anda?

Image
Semua orang perlukan Duit untuk menampung kehidupan, menyara keluarga, dan sebagainya. Dimana saja anda pergi, semuanya kena guna duit. Pendek kata Duit adalah penting bagi keperluan seharian. Or should i say Money is everything. Kenapa Duit adalah segala-galanya? Kerana dimana saja anda pergi semuanya kena gunakan Duit untuk membolehkan anda bebas bergerak dan dapat apa yang anda inginkan. Naik Bas, isi minyak kereta, reload handphone, dan banyak lagi cara anda kena gunakan Duit untuk keperluan kehidupan seharian anda.

Tahukah anda perkataan DUIT ada makna disebalik keempat-empat huruf tersebut?
DoaUsahaIstiqomahTawakal
Atau ada juga yang mengatakan bahawa makna untuk perkataan Duit adalah seperti yang ditunjukkan di Bawah.
DoaUsahaIlmuTawakalRasanya mana satu yang lagi tepat?

Apa komen dan pendapat anda tentang Duit?
polls - Take Our Poll

WHEN I FIRST SAW YOU

When I First Saw You
I Said Oh My
That’s My Dream
That’s My Dream
Oh I Needed A Dream
When It All Seemed To Go Bad
Then I Find You
And I Have Had The Most Beautiful Dreams
Any Mans Ever Had
When I First Saw You
I Said Oh My
That’s My Dream
That’s My Dream
I Needed A Dream
To Make Me Strong
You Were The Only Reason I Had To Go On

You Were My Dream
All The Things That I Never Knew
You Were My Dream
Who Could Believe They Would Ever Come True
And Who Would Believe
The World Would Believe
In My Dreams Too

[Bridge:]
Before You Appeared Life Was Only A Game
And Day In
And Day Out
Were The Same
Now The Dreams (The Dreams)
Comming True (Coming True)
Like A Star (Like A Star)
See It Shine
A Dream
That Is Yours (That Is Yours)
That Is Mine (That Is Mine, You Were My Dream)
Now I’ve Got Dreams Of My Own
(All The Things I Could Never Be)
Dreams You Never Know
You Wont Take My Dream From Me

When I first saw you Oh
(I said "O My")
I said "O My"
That’s my dream

[Fade Out] Thank you for the Songs My Love. :)

What Are You Doing?

Image
Twitter adalah satu aplikasi yang menarik untuk anda berkongsi informasi and share with other friends on internet tentang apa yang anda buat, your thoughts on that time, and etc. Aplikasi Twitter yang unik ini menjadi kegilaan ramai include me. Jika anda tahu mengenai YM dan Google Talk. Lebih kurang samalah juga fungsi Twitter.

But, this cool applications ada perbezaan sikit dari segi posting text. Ym anda boleh chatting secara live but Twitter hanya boleh postkan pendapat (contoh) atau anda boleh postkan how beautiful your life is, daily activities anda secara update text. Macam blog, tapi dalam bentuk text yang singkat sahaja atau dipanggil Microblogging.

Selain daripada itu, anda boleh berkenalan dengan pengguna Twitter yang lain dengan menekan butang Follow jika anda ingin jadi ingin tahu apa yang dia buat hari-hari. hehehe....Twitter juga boleh diletakkan dalam blog anda, jika mau berkongsi daily activities pada pembaca blogger setia blog anda. Esp. jika anda
mempunayi blog perso…

Your Wish Is My Command : Part 2

On my previous post, Saya ada buat tutorial mengenai bagaimana untuk membina blog yang free dalam Blogger.com. Pada kali ini, saya paparkan video tutorial ini mengenai How To Create Blog With Blogger.com. Post kali ada kelainan sikit sebab video tutorial nie dalam Bahasa English (Inggeris). Sudah pastilah bukan saya yang buat video nie kalau tak bukan BloggerHelp. hehehe....

Saya harap video ini dapat membantu anda membina blog yang free. ;) Happy Blogging.

Names of Flower

Image
Kepada sesiapa yang ingin tahu mengenai nama jenis-jenis bunga. Sama-samalah kita mengetahuinya dengan melawati website ini. At the same time, it's good for me to memorise all the name of the flowers.

Masalah Bug Dalam Firefox Browser

Image
Sejak kebelakangan nie, saya asyik menghadapi masalah dengan browser firefox V.2. Kekadang hang, dan yang selalunya dapat error message problem dengan firefox browser. Geram dibuatnya. Tried to fix it by repairing the firefox software back. But the result is still the same. Nak check bug dalam browser pun tak tau.... SO, sabar jelah.

Tapi hati saya masih tak puas hati lagi dan berfikir untuk bagaimana nak selesaikan masalah browser kegemaranku ini. Googling informasi pun tak dapat cari. But the similarity problem yang saya jumpa ialah bagaimana untuk memperbaiki "find as you type" bug dalam firefox. Ok... i admit, saya sebenarnya tak tahu nak translate "Find as you type". Can anyone help me to translate it in Malay Language?

Dari blog nie, saya jumpa Bugzilla. Banyak informasi yang saya dapat dari laman web nie, dari reporting bugs for firefox, jenis-jenis bug and how to fix bug in firefox. Mengambil masa yang lama juga untuk saya baca semua nie. Namun ia banyak mamb…

I'm Going Green

I decided to change my page blog background into green hex code no; (80FF00) Eight Zero F F Zero Zero . Sebab warna hijau adalah baik untuk penglihatan mata anda. Sejak kebelakangan nie, suka plak saya dengan warna hijau. It make me feel good and make my mind peace. At the same time, Green is good for life environment. Even alam semula jadi pun majoriti berwarna hijau. This mean that i support green nature and start gardening at your home back yard. hehehe.......

For viewing pleasure, watch this Video titled Nature in Green

Maulidur Rasul 1429H / 2008

Image
Selawat Ke atas Junjungan Nabi Muhammad S.A.W. Ku ucapkan Selamat Menyambut Maulidur Rasul Kepada Semua Umat Islam.

Mybloglog "Recent Visitor" yang baru

Image
Recent Visitor dari Mybloglog telah pun bertukar wajah dari interface yang biasa ke bentuk yang luar biasa....hehehe... Well, i mean i do like more the mybloglog widgets yang baru sekarang jika dibandingkan dengan widgets yang dulu. Here's how it look like widget mybloglog yang dulu.

Klik pada image di atas untuk besarkan image
(Contoh Gambar blog dipetik dari : AnitoKid)


And... this is what it look like untuk widget yang baru dari mybloglog.

Klik pada image di atas untuk besarkan image
(Contoh Gambar blog dipetik dari : Obito)

So untuk how to grab this new widget from mybloglog? Apa yang perlu anda buat ialah ;

1 - Go to your Mybloglog account > My Sites And Services
2 - Klik pada Widgets ( pada mana-mana blog anda yang telah anda add dalam mybloglog)

Dan akan keluar page…

Excited....

Oleh kerana excited dan banyak sangat yang bermain di fikiran saya tentang nak buat post article dalam blog saya nie. Sampaikan tak tahu nak mula dengan topik apa, so what i do is. I let it out je apa yang dalam fikiran aku.Tak kiralah dari segi music, minat aku, dan berkongsi informasi pasal apa yang aku ketahui dalam apa-apa saja topik.

At this time, aku fall in love plak dengar lagu-lagu PUTUMAYO. Apa benda plak lagu-lagu Putumayo nie? hmmm.... nak tau? Actually, saya dengar lagu nie secara tak sengaja. This morning, Bos saya tanya samada nazmie pandai transfer lagu cd pilihannya ke dalam mp3 playernya. So, saya cakap je pandai buat (eventhough sebelum nie saya tak pernah transfer lagu-lagu ke device mp3). Katanya dia suka dengar muzik nie semasa dia jogging pagi-pagi kat taman rekreasi. Maklumlah, saya takda mp3 player yang kecil macam ala-ala ipod tu. So bila tengah transfer lagu-lagu pilihan bos saya, saya tertarik dengan lagu-lagu Putumayo nie. Best dengar lagu-lagu latin nie. …

Kerja Di Kedai Bunga

Syukur alhamdulillah aku dapat kerja di kedai bunga sebagai kerani biasa. Dah 2 minggu aku kerja kat kedai bunga nie, banyak yang aku belajar dari kedai bunga tempat aku kerja dari segi fresh flower arrangement, buat hand bouquet, corsage dan mengenali pelbagai jenis bunga yang nazmie belum jumpa sebelum nie. Best juga kerja kat tempat kedai bunga, hari-hari nampak bunga yang fresh yang begitu menyenangkan. Dalam masa yang sama, aku ambil kesempatan juga belajar untuk buat riff dan simpan floral foam on it dengan mengikatnya dengan tali. Pendek cerita, nak tahu semua pasal Florist. hehhehe..... Manalah tahu suatu hari nanti boleh buka kedai bunga juga. :)



Untuk tontonan umum, nie video tentang flower arrangement yang saya ambil dari youtube. Happy watching.

Apa yang ku Buat Sekarang....

Belajar Bahasa cina...(Back to basic, tulah belajar cina di sekolah dulu tak nak belajar rajin-rajin) Penting plak untuk Kerja.

Baca Buku-buku web programming and Designing. Nak jadi Web programmer yang berjaya suatu hari nanti.....Amin.

Statutory Declarations......(pening aku dibuatnya)

Tengah berfikir macammana nak buat duit banyak-banyak melalui internet..... (sesiapa ada formulanya janganlah lokek untuk berkongsi) :) Hehehe.......

Kerja.............di kedai Bunga. Best apa....hari-hari jumpa bunga fresh..... Dalah Juga belajar gubah bunga.

Rindu sangat kat orang yang di sana tu....... Wish you were here...

Your Wish Is My Command......

Image
Minat dalam Penulisan?Ingin berkongsi hasil karya anda?Ingin publishkan hasil karya anda?Tapi anda tak tahu di mana nak kongsi dan publishkan hasil karya penulisan anda secara percuma?Dengan membina sebuah blog melalui internet, Keinginan anda pasti tercapai dan anda pasti akan menyukainya….. Kebanyakan dari pembaca blog ataupun surfer-surfer internet, tahu akan wujudnya fenomena blog ini. Tapi kebanyakannya hanya tahu bahawa blog adalah Online Journal ataupunOnline Diary dan mungkin anda hanya melawat dan membaca blog tersebut. Kini, blog sudah mula berkembang dan semakin disukai ramai. Kerana uniknya blog itu boleh menyuarakan pendapat anda tentang sesuatu perkara, berbincang dengan pembaca blog tentang sesuatu perkara yang ingin dikongsi dan dibicarakan dalam blog anda dan juga menjana pendapatan dengan memberikan informasi pada para pelawat dan pembaca blog. Saya pasti masih banyak lagi para pembaca-baca blog di luar sana yang masih belum tahu nak membina sebuah blog yang anda im…