Posts

Showing posts from 2010

EveryDay 2 School

Image
Since SPM exam is around the corner,I'm attending a special class at school. Thanks to the Principal of that School that giving me an oppurtunity to Study there esp. for Islamic subject. Since i'm very new to this subject, i'm facing a hard time to find an Ustaz for teaching me this Subject since it is not avaiable at any Tuition centre. Alhamdulillah, with the help of my Cousin Kak Far who is a teacher in Elementary school. Finally, we find the solution on how to get an Ustaz so that i can start my study much better by having a guidance from the person who are accredited. The teachers are helpful and friendly.

Picture via google image
Now, here i am in this beautiful school which really giving an oppurtunity to improve myself. Not even just attending for Islamic subject but now i'm attending for other subjects that i have take until  SPM exam day.

A Few Plans for Future Project.

Melihat pada tajuk di atas nampak macam nak buat Project yang something BIG lah konon. hehehee..... Adelah yang ku impikan mengenai project yang saya nak buat nie tapi memerlukan beberapa penulis blog. Prospect dah ade but haven't ask this person yet about the plan that i'm going to do. Insya'allah after my SPM i'm doing to start doing this project. Semoga plan nie menjadi kenyataan nanti. :)

Additional Mathematics

Image
Ape bezanya Additional Mathematics dgn pure mathematics? anyone can tall me about this? Anyway, sebenarnya saya nak bercerita tentang add. maths yang saya belajar kat Kelas. The story goes like this. My teacher sering kali mengajar dengan memulakan sesuatu cerita. kekadang it took him about 10 to 20 minutes baru dia mula mengajar. Some student dah muka monyok dan bosan mendengar cerita cikgu nie. 

Ada pelajar yang kata dengan saya : 
Si Minah Student : Bang, cikgu nie asyik cerita je kan? entah ape-ape yang di bebel nye. Saya                    : Alah, ko sabar je lah. Dia yang cikgu bukan kita. Lagipun adalah tu yang dia nak                                    kaitkan dengan topic yang kita akan belajar nanti. Si Minah Student : Yelah...yelah.....
Tetiba cikgu tu tanya saya...
Cikgu                  : Hah, Nazmie! I wanna ask you one question. Katalah u dah beli satu tanah lot kat                                   suatu tempat. What is the is the 1st thing u need to do? Saya                   …

2 Days KL

Few days ago, pergi ke KL untuk uruskan sesuatu. Balik dari KL naik KTM selama 7 jam. Ingatkan akan tidur nyenyak dan cukup tidur.... tapi disebalik pulak yang berlaku. keadaan tersebut membuatkan saya tidur-tidur ayam. Walaupapun yang berlaku terima jelah.... yang penting sampai JB. Tak sakitpun.... hehehe.....

What have i done in KL? Ok routine nie tiap-tiap tahun kene buat. But i guess, i don't think so that i need to tell what it is. But i'll share some of the experiences that while i'm in KL few days ago. Actually the plan was only spend 1 day untuk selesaikan urusan nie tapi berlanjutan plak.

Do you know that beli tiket bus Transnasional sekarang dah boleh beli melalui online? It is easy and fast. But this website ticket online menyediakan untuk ketiga-tiga bus iaitu Transnasional, Nice dan Plusliner. But the story behind this is that, i beli ticket kat website nie dan bayar melalui MBB2u. I bought a 11:35pm middle of the night which is in the morning akan bertolak …

Tembaga

Image
Today, I am helping my aunt Jid polish her Tembaga. I don't know what it is called in English but this usually used by kerabat di raja zaman dulu-dulu. Agaknye masih digunakan lagi kot oleh KDR. I would say that it is one of my favourite things to do. walaupun nampak remeh sikit untuk nak kilatkan tembaga nie menggunakan autosol. But it is worth it when it shines....... sedap mata memandang. Ha.... macam nie ha. Kilat gitu! Gambar yang kat atas tu jenis tembaga lah. tapi bukan bentuk tu yang saya polishkan.

Tapi bila nak polish tembaga yang dah berkurun lamanye tak gilap. huh..... hitam tangan dibuatnye. mana tidaknya klu liquid autosol tu byk diguna. pastu dah lap dgn kain jadi hitam. berdebu juga dibuatnye. but anyway, pandangan mata jadi silau dgn tembaga yang sudah digilap. Puas hati. Teringat lagi masa nazmie kat rumah Pak Uda dulu, when cleaning his house. Suka bersihkan tembaga dia. :)

After that, pergi class. Memandangkan dah duduk nong chik nie. Kenelah aunt Jid hantar f…

Solama Notblogging

It's been a few months didn't write any content of this blog. seems like i'm lost with it. No idea, getting bored, don't know what to do with my blog, what else? Maybe this is because of study, kiosk of my life i've been gone through or is it because of facebook trend. Anyway, i still "sayangkan" my blog.

I think i have to peras otak on how to make my blog more interesting to readers not because of gain readers more money will come as u'll notice i've put some ads on my sidebar. I had thought that i should be more open to who i am in this blog nut not that really over sangat nak bagitau what i do every day.

Still banyak lagi i need to do......but insya'allah will keep maintain this blog as my  e-diaries of my life.

Gatal

Image
Kononnya awal pagi nak bangun untuk bersiap sedia ke KLCC untuk hantar barangan kiriman dari Qatar. Last-last jam 9:30am baru bertolak. Tulah siapa suruh tidur lewat. Macam-mana tak tidur lewat kalau mata masih terbeliak besar. Tried to  practice sleep early tapi gagal. grrr....... One thing about me once i sleep in days.....sure malam tak leh tidur nye.



Oklah berbalik cite pasal Gatal. Few days ago, saya perasan yang tangan kiri saya mula gatal dan keluar berbiji yang kecil esp. kat area palm. dah 2 malam tak leh tidur sebab gatal menyerang pabila nak tidur. dont know what is the caused but according to doctor. Allergic.....hmmm.... apelah benda yang saya pegang sampai allergic. But i suspect maybe from air paip kot. or maybe from the flower(small tree plumeria). Which i move in the flowers and put it on my study hall to make the place look pleasent and refreshing.



 As usual bila dah consult dengan doctor. Ubat akan diberikan..... Hope this itchiness on my hand will gone in few days …

The World Most Cutest Car

Image
1 man car
Originally uploaded by q8500e Would u like to have cute car?

2010

Image
It's been 2 days the year of 2010 begin. 2010 is ready to light and accompany our life journey throughout 1 year. For the 1st post for the year 2010. Here's a quick pick wallpaper 2010 which i found in flickr.


Elena London


Audubon Nature Calendar 2010