Posts

Showing posts from July, 2011

Bulan Ramadan Bulan yang penuh Rahmat

Image
"Bulan Ramadan, yang di dalamnya diturunkan al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah). Oleh itu, barangsiapa di antara kamu hadir di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu."                      Surah Al-Baqarah, Ayat 185.Ramadan yang biasanya digelar "Ramadan Al-Mubarak" adalah merupakan bulan yang ke-9 dan bulan paling suci di dalam kalendar Islam. Seperti bulan Islam lain, bulan ini mempunyai 29 atau 30 hari. Bulan Ramadan merupakan masa untuk umat Islam berfikir dan merenung diri sendiri, bersolat, membuat kebajikan dan meluangkan masa dengan keluarga serta sahabat handai. Dengan berpuasa dari fajar hingga senja umat Islam akan dapat mempertingkatkan disiplin diri dan menjadi pemurah, dengan mengingati kesusahan hidup sebahagian manusia yang miskin papa.
"Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwa…

Ole Ole dari Kingdom Of Saudi Arabia

Image
Semalam housemate saya Zaril baru sampai dari mengerjakan Umrah. So dapatlah barang kiriman dari Ayah saya. Kurma Ajwa dan minyak Wangi. Thank u Daddy.....

Doa Qunut Solat Subuh : Wajib atau sunat?

Assalaamualaikum warahmatullahi wabaraktuh..

Doa qunut ada tiga macam;


Pertama:
Doa Qunut Nazilah, iaitu doa yang dibacakan setelah ruku' (i'tidal) pada rakaat terakhir shalat. Hukumnya sunnah haiat (kalau lupa tertingal tidak disunatkan bersujud sahwi). Qunut Nazilah dilaksanakan karena ada peristiwa (mushibah) yang menimpa, seperti serangan rejim zionis ke atas gaza baru-baru ni, bencana alam, flu burung, dan lainnya.

Qunut Nazilah ini mencontohi Rasulullah SAW Yang memanjatkan doa Qunut Nazilah selama satu bulan atas mushibah terbunuhnya qurra' (para sahabat Nabi SAW yang hafal al Qur'an) di sumur Ma'unah. Juga diriwayatkan dari Abi Hurairah ra. bahwa "Rasulullah SAW kalau hendak mendoakan untuk kebaikan seseorang atau doa atas kejahatan seseorang, maka baginda doa qunut setelah ruku' " (HR. Bukhori dan Ahmad).

Kedua:
Qunut shalat witir. Menurut pengikut Imam Abu Hanifah (hanafiyah) qunut witir dilakukan dirakaat yang ketiga sebelum ruku' pada setiap…

Perkara-perkara sunat yang dilakukan pada hari Jumaat

Image
~ Mandi sunat hari Jumaat, terutama ketika hendak berangkat ke Masjid.

~ Memotong kuku. ~ Memotong, mencabut atau mengunting bulu [ketiak, hidung, misai]. ~ Bersugi. ~ Memakai wangi-wangian. ~ Berhias diri dengan memakai pakaian yang bersih dan cantik. ~ Bersegera pergi ke masjid. ~ Berniat Iktikaf. ~ Solat sunat Tahiyatul Masjid sebaik sahaja masuk ke dalam masjid.
~ Memperbanyakkan berzikir, membaca Al Quran dan berselawat ke atas Nabi.

Source : Solat Jumaat (WIKI)

Late Dinner : 21 July 2011

Image
Burger Ayam Special..... yum...yum Seedaaaaap!!!!!


Orange + Mango = Juice OMAN? or should i call Juice Rango.  u name it! hahaha... yang penting rasanya enak ya.

Wordless Wednesday #2 : Haagen - Dazs

Image

Re-Post of the Day : Post Scheduled

Image
Pernahkah anda terfikir bahawa bukan setiap hari anda mempunyai idea untuk meng"update" blog unless if you really have a time for your blog dan tulis post setiap hari. Kadang-kadang anda mempunyai banyak idea dan ingin menulis banyak post dalam blog anda dan publishkannya. Katalah anda membuat 6 posts sekaligus dalam sehari dan ingin publishkan nya 1 post untuk sehari, tetapi anda tidak dapat publishkan post anda secara manual setiap hari kerana anda pergi bercuti dan dikawasan percutian anda tidak ada INTERNET CONNECTION. Atau.... anda rasa leceh sebab hari-hari kena tekan butang "PUBLISH POST" yang berwarna Oren bagi setiap artikel yang anda ingin publishkan dalam blog.

Terfikir juga saya masa mula-mula blogging dulu, kalaulah pihak blogger nie ada menyediakan Post yang boleh dimonitorkan secara automatic macam Wordpress sediakan - TIMESTAMP. kan best!!! setelah setahun lebih saya tunggu pihak blogger akhirnya mendengar bisikan hatiku. hehehe.... Gurau je. I me…

How to boost up your Memory.

Image
This is a lazy entry on this Sunday night. Hehehe..... But i wanna share something in my blog about this pink colour book. Which i think would give benefits to other People. The Book titled MEMORY POWER UP - 101 Ways To Instant Recall. What is good about this book, it give us a simple step by step to improve our memory by not forgetting a simple thing. Like for example you forget where you've left your carkey and etc.

Let the book Speak by itself....
Click the image to enlarge. (So that you can read it clearly)
If you guys wanna buy this book. You can get it on any book store (recommended) :   Kinokuniya Times MPH

OR... you can buy it through online. Click the link on this image below.
Memory Power-Up: 101 Ways to Instant Recall

Tentang Saya

Image
Kad perniagaan atau lebih dikenali dalam bahasa inggeris yang disebut business card adalah kad yang mengandungi maklumat perniagaan tentang syarikat mahupun individu. Business card selalunya diedarkan atau didapati apabila bertemu dengan wakil syarikat ataupun individu-individu tertentu. Mereka akan mengedarkan business card masing-masing untuk pengenalan rasmi sebagai kemudahan dan bantuan ingatan di masa depan kelak.
Kad perniagaan biasanya termasuk nama pemberi, gabungan syarikat (biasanya dengan logo) dan maklumat hubungan seperti alamat jalan, nombor telefon, nombor faks, e-mel dan laman web. Ia juga disertai dengan maklumat seperti teleks, akaun bank, kod cukai. Secara tradisi, business card biasanya banyak di"print"kan dengan teks warna hitam yang mudah dibaca pada kertas board putih. Namun, Kad perniagaan yang profesional pada zaman sekarang mempunyai lebih dari satu aspek reka bentuk visual yang menarik.
Selesai cerita tentang Business card dengan ayat skema yang dise…

Nisfu Syaaban 1432 Hijrah

Apakah maksud Nisfu Syaaban?
Syaaban adalah bulan Rasulullah SAW. Bersabda baginda yang maksudnya, "Dinamakan dengan Syaaban (berserak-serak) itu adalah kerana di dalamnya terdapat banyak kebajikan yang berserak-serak."

Dalam bulan Syaaban merupakan antara bulan-bulan yang istimewa bagi umat Islam. Kelebihan yang Allah berikan dalam bulan Syaaban amat bermakna bagi para hamba yang mukminin serta mukhlisin. Begitu banyak hadis-hadis Rasulullah SAW yang menceritakan mengenai kelebihan bulan yang mulia ini. Antaranya sabda Rasulullah SAW yang masyur adalah ;

Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Sya'aban. Sabda Nabi SAW “Sya'aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Sya'aban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmini rohani)".

Apakah amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban?
1. Memperbanyakkan puasa sunat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa…

Black Seed Oil

Image
Sebut pasal Habbatus Sauda, memang banyak kelebihan makan (biji) atau minum (minyak) Habbatus Sauda nie. Salah satunya ialah bila kita batuk..... dan setelah minum dua kali Habbatus sauda nie dalam sehari batuk akan hilang. Insya'allah. Itu bagi batuk yang biasa. Bagi batuk yang "Luar biasa" pula dalam 2-3 hari dah sembuh.

Bukan itu sahaja, minyak habbatus sauda juga boleh dijadikan sebagai minyak urut dan minyak rambut bagi sesiapa yang keguguran rambut. Habbatus Sauda juga mengandungi banyak khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh badan. Terutamanya untuk menguatkan ketahanan imun sistem dalam badan kita.

Diriwayatkan dari Aisyah ra, beliau mendengar Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Al-Habbatus Sauda’ boleh menyembuh segala penyakit kecuali Al-Sam”. Aku bertanya. “Apakah Al-Sam itu?Baginda menjawab, “Al-Sam itu ialah maut” Riwayat Imam Bukhari.

Dalam Bahasa orang putih kata  The Nature's Miracle Remedy.

WeblogHabbatus Sauda saya ini juga mempunyai Facebook P…

Wordless Wednesday #1 : Autobots + Decepticons = PROTON

Image

Danbo Makhluk paling Comel sekali.

Image
A week ago, my foster sister  ask me to change her header blog. She asked me to put an image of Danbo. In my mind asked.... Danbo nie ape? ingatkan nama cartoon haiwan ke, or nama watak cartoon manusia. At 1st, she sms me dando. I search it on google, but lain plak resultnya. Rupanya she type it error. RupanyaDANBO (si Kotak Comel). so search lah lagi kat Google.






Apabila dah kuar result kat image, punyalah COMEL........  Saya pula dah macam budak-budak suka benda-benda cam nie. Tak kisah.... tak salah pun. yang penting suka tengok. Sampai kat Laptop screen pun letak Danbo. hehehehe....  Terima kasih pada Kak Uda kerana menemukan abang dengan Danbo. :)

For your info, Danbo pun ade Facebook Pages tau. Jangan ingat si kotak comel nie takde FB pages.

Kelas Percuma Belajar Agama

Image
Semenjak berhenti bekerja disebuah restoran di area Kg. Pandan. Saya aktif semula menghadiri kelas agama di Perkim Sentul. Sejak saya di "assign" kan untuk hantar minuman setelah bekerja beberapa minggu. Saya pun mengambil keputusan untuk berhenti. Atas sebab hal-hal yang tertentu. Gaji quite good, tapi nak buat cam mana. I need to defend my own principle as a Muslim dan juga atas nasihat daripada orang tua yang sudah lebih dahulu makan garam.

Ok berbalik cerita pasal kelas Agama, saya panjatkan syukur alhamdulillah pada yang Maha Esa. Sebab menemukan saya dan menempatkan saya di kawasan yang senang untuk saya belajar agama. Thank You Allah...  Surau dan Masjid pun dekat (Alhamdulillah). Usually, saya menghadiri kelas agama end of the week. Iaitu pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Jumaat lepas office hour. Manakala sabtu dan ahad pula pada sebelah pagi hingga ke petang. Moga-moga apa yang diusahakan ini, saya dapat melakukannya dengan istiqomah.

Bagi jadual pembelajaran agama …

Sunday : To do list

Image
Just to remind myself about what i do today and in the next days. So i decided to post it on my blog.

1 - Notification
While i was checking the mailbox, dapat notis pemberitahuan bahawa sambul Pos Express yang saya kirim yang dialamatkan ke Kedah tidak berjaya mereka hantar. This mean, saya kene pergilah lagi ke pejabat PosLaju Batu Caves untuk collect. Aiyoyo... malas nya saya nak collect lagi.

Actually i'm sending few books of soalan-soalan Latihan SPM for few subjects to my Father friend's Daughter where she will take an SPM exam this year. Since i have those books yang tak mungkin saya guna lagi, i decided to give it to her. Nak bagi pada Adik pompuan saya masih ade 2 tahun lagi baru she seat for SPM exam.

Sure time tu kalau dia guna dah ketinggalan zaman jika dibangdingkan dengan buku latihan soalan-soalan SPM pada masa tu. Zaman budak-budak sekarang nie, the latest is better than oldest one. Even saya pun cam tu, nak yang cetakan terbaru. Cetakan lama dah tak pandang. Bi…

Transformer 3 : Dark of the Moon

Image
Dah tengok filem ni last wednesdays kat Pavillion GSC with 2 other friends after karakoke for 3 hours at greenbox sungei wang plaza. As usual, filem nie memaparkan benyak aksi-aksi yang menarik.

Apa yang baru dalam filem ni ialah pelakon Heroin dah tukar. From Sexy Attractive Megan Fox to Sexy Cute Rosie Huntington Whiteley as Carly Spencerand both of them have a sexy lips. In my opinion, lakonan dia boleh lah tahan ok. Tapi tak "seboleh tahan" lakonan Megan Fox.

Tertanya-tanya juga bagaimana watak Megan Fox punye jalan cerita dalam movie nie dah break up dengan Sam Witwicky. Tiba-tiba terus muncul watak heroin baru dalam filem nie. So kononnya nak pair dengan pelakon british lah yer...

Other aspects, ade 2 babak yang nampak obvious dari segi penggunaan CGI (tak nampak real). You'll know later which scene yang saya maksudkan if you watch this movie.

Another interesting part of this movie is watak jahat Patrick Dempsey as Dylan. Pelakon Doktor dalam drama Greys Anatomy.

Thursday : a come back post or just hangat2 T.ayam.

Image
It's been awhile tak taip ape-ape dalam personal blog saya nie. berbulan-bulan juga. hehehe... Now i'm back again. Don't  know wether this is the Istiqomah one or just "hot-hot chicken drop". But anyway, life has been so hard for me nowadays. Many things happen. People make mistakes include me. I'm just human. Hopefully after this my life would be more better. It just i need to do something with the right attitude to achieve my dreams. Insya'allah.....

Alhamdulillah after all what i have been through , Still can breathe and do something that keeps me alive. Thank you Allah for still giving a time and lend this body. and Thanks to my Dad, for being always beside me. May Allah always bless Daddy and Family.


So with this post, i include a photo which i took and wondering why i upload this kind of photo. It is related to what i have been doing today.

First - The laptop, of course without it. I can't blog. social networking everyday is a must. Obviously Fa…