Posts

Showing posts from May, 2009

Malaikat dan Syaitan

Sebenarnya cerita nie pasal Ahli Sains yang dipanggil Illuminati lawan Para Paderi yang Kolot dan berfikiran kuno. LOL!!!!!.....

Sebelum tonton filem nie, ingatkan betul-betul cerita pasal malaikat. Rupanya cerita pasal lain plak. Adelah similarity dengan tajuk tapi not as i expected to be which is what in my head.....

2 star je aku bagi filem nie.

Nazmi = Bintangku, keindahanku

Nazmie

Kauselalu ku hitung setiap malam,Menghitungmu sampai ku tidur lena,Kau bagaikan berlian yang berkilauan,Menyinari langit malam yang gelap,Tak pernah ku rasa bosanmelihat dan menghitungmu,Aku terpegun melihatmu,Cahayamu sentiasa berkerdipan,Tak mengenal erti penat lelah,Kau sentiasa menemani bila ku kesepian di malam hari,
Keindahanmu yang tak terkata,Bilakah ku akan berjumpa denganmu,Ku ingin dekat pada mu,Ku ingin sentuh mu,Tapi kau jauh dari ku,Pasrah dengan realiti sebenar,Bahawa kau takkan ku capai sampai bila-bila,Kau akan ku jadikan inspirasi dalam hidupku,Kerana ku ingin jadi sepertimu,Yang sentiasa menyinari bumi pabila menjadi gelap.Keindahanmu.

I am so fall in love with this song from since the first time i‘d listen to it...
its like... the melody plays the feelings of my heart really beautiful

American Idol 2009

Image
Ingatkan Adam Lambert Menang...vokalnya memang best bagai nak mampus. So high......
Vokal : Superb  Performance : 5 star...realistic. Imej : Rock ala2 Kiss? Personality : He's Real....Nice smile Status : Entah saya pun tak tau samada dia single ke tak...ask him Why He lose to Kris Allen for taking the title as a Winner of AI 2009? Because voters out there are totally sucks. Tak pandai memilih siapa yang betul-betul layak untuk menang.

Inilah dia Pemenang AI 2009. 
Vokal : Average Performance : sempoi esp. bila dia main dengan gitar Imej : Clean (guy next door) Personality : Likeable, Adorable, Cute Status : Married (Ade juga voters kat luar sana tergila-gilakan Kris) Why He Won AI 2009? Maybe because many girls out there love and get going crazy when kris singing with his cute look.
The Judges and The Host



The Uninvited

Image
Ok Talking about Suspense Thriller Movie. This recently i've watched this Movie called The Uninvited. I bought this DVD at JayBee. At 1st around 30 minutes watching this movie, i said to myself what a common predictable suspense thriller movie it is. But i was wrong. This movie really twist your mind and make you believe that the girl name Anna wasn't innocent. This is the dialog which i like in this movie : Finish what you have started for. I give this Movie 3 and half star. 

The Power Of Dream

May All My Dreams Come True...............Amin

Adat Resam Melayu

Bangsa Melayu amat terkenal dengan sifat lemah lembut dan sopan santunnya. Kehidupan sehari-hari sangat dipengaruhi oleh persekitaran masyarakatnya. Dan kebiasaan ini telah menjadi amalan turun-temurun zaman-berzaman yang diwarisi dari nenek moyang mereka. Tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas, begitulah amalan-amalan tertentu ini tetap diamalkan walaupun arus kemodenan telah lama menyerapi kehidupan masyarakat Melayu di negara kita ini.

Setelah kedatangan Islam lebih 700 tahun yang lalu amalan-amalan tertentu di dalam kehidupan seharian ini telah disesuaikan dengan tuntutan dan saranan agama, mana-mana amalan yang bertentangan dengan ajaran agama Islam telah ditinggalkan serta tidak diamalkan lagi. Amalan ini juga dipanggil sebagai adat.

Pepatah melayu "Biar mati anak, jangan mati adat", merujuk kepada betapa pentingnya adat serta amalannya dalam masyarakat melayu. Terdapat banyak pepatah serta ungkapan yang merujuk kepada perlaksanaan sesuatu adat itu. Kebanyakkan adat a…

Kenapa Harus Berzikir?

Berikut beberapa manfaat bisa kita dapatkan dari berdzikir :

1. Membuat hati menjadi tenang. Allah berfirman, “Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.” (Ar Ra’d : 28) Banyak orang yang ketika mendapat kesulitan maka mereka mencari cara - cara yang salah untuk dapat mencapai ketenangan hidup. Diantaranya dengan mendengarkan musik yang diharamkan Allah, meminum khamr atau bir atau obat terlarang lainnya. Mereka berharap agar bisa mendapatkan ketenangan. Yang mereka dapatkan bukanlah ketenangan yang hakiki, tetapi ketenangan yang semu. Karena cara - cara yang mereka tempuh dilarang oleh Allah dan Rasul - Nya. Ingatlah firman Allah ‘Azza wa Jalla di atas, sehingga bila kita mendapat musibah atau kesulitan yang membuat hati menjadi gundah, maka ingatlah Allah, insya Allah hati menjadi tenang.

2. Mendapatkan pengampunan dan pahala yang besar. “Laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah Telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besa…

Intelligence Quotient

Image
Saya sangat mengagumi orang yang mempunyai pemikiran IQ yang tinggi. Cara mereka berfikir, menyelesaikan masalah matematik, mengingati sesuatu dengan mudah sekali dan sebagainya. Selama ni, saya ingatkan Albert Einstien lah yang paling bijak di dunia. 

Rupanya banyak lagi manusia yang lebih bijak dari segi IQ yang tinggi. Malahan orang yang paling Genius yang memegang rekod paling tinggi masih lagi hidup. I guess, saya anggap Albert Einstien sebagai manusia paling bijak di dunia oleh kerana dia yang paling popular yang selalu saya dengar. hehehe.....

It's been a week saya selalu tonton youtube pasal smartest people in the world. Well, usually saya bukan hanya tengok pasal tu je. Apa yang saya fikir dalam otak saya akan taip and cari je dalam Youtube. Bagi saya, youtube adalah satu video enjin carian yang mempunyai banyak kategori. Seperti Mak dia sendiri iaitu google(ketua segala mesin enjin carian di seluruh dunia). Itulah kehebatan internet, semua informasi berada di hujung jari a…

Happy Mothers Day to All Mom in the World.

A mother is someone who will always have love for you, even when you set the carpet on fire.

A mother is someone who will always support you when you need it.

She will always protect you.
Guide you.
forgive you.

A mother is someone who is not human...

but an angel.

:::UPDATE:::

Since i love arabian song....i'd like to put this video here too.

Driving Lesson.

I'm kind of worried about my next step to get the Driving license P. Since i don't have any background knowledge about driving car. Supposed to be, my driving lesson start 1st and 2nd week of May every end of the week but i cancelled it due to my tight schedule (Part time Work and Study) and need the right time to take this driving lessons put to focus point into my brain.

So, i decided to make an appointment and take a new schedule again after i attend and help my foster family at J.B for their Feast(kenduri) this 17th May. So, can't wait to start again since i got my driving license L.

and by the way, these video below. Really need to watch this over and over again so that i can memorize all these lessons.









Beli Makanan Kat Pasar Malam

Image
Tak melepaskan peluang untuk ke pasar malam yang diadakan setiap malam Jumaat di kawasan tempat saya tinggal. Inilah yang saya beli untuk saya makan malam. Yang selebihnya adalah buah-buahan yang diperlukan untuk kesihatan badan yang mengandungi banyak khasiat. ;))

Pentingnya Solat

Manusia masih belum menyedari mengapa mereka dijadikan . Bahkan umat Islam sendiri masih terpinga-pinga tentang persoalan tersebut.Sedangkan Allah Taala telah berfirman:

maksudnya: Dan tidak aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepadaku.
ad-Dzariyaat:56

Bunga Terapi

Image
Minggu Lalu...ambil gambar bunga-bunga kat laman depan and belakang rumah. Tak menahan nak ambil gambar kerana keunikan bunga-bunga yang cantik ini. So, baru hari nie berpeluang untuk post gambar-gambar bunga ni.





Bila nampak bunga ni for the 1st time, nampak pelik dan tertarik dengan keunikan yang ada pada bunga nie. Apa yang pelik nya sebab selama nie saya tak pernah nampak bunga jenis nie ade kat mana-mana rumah especially orang yang suka tanam pokok-pokok bunga. Rupa bentuk dan warna yang ade pada bunga nie memang menarik. Kalau Siapa-siapa tahu nama bunga nie. Please let me know.






Bird Of Paradise Berbunga lagi. Masa ambil gambar nie, masih tumbuh 2. Sekarang dah tumbuh satu lagi. Alhamdulillah...






Nie plak, kat belakang rumah. Rasa tenang tengok bunga-bunga..... ditambah lagi dengan mendengar lagu PACHELBEL.....

Ahh...Sungguh Menyenangkan.

Pachelbel Canon in D Major Perfect Version

Kalau anda nak tenangkan fikiran, relaks dan ingin menghilangkan stress? Dengarlah lagu ni dari Pachelbel yang sungguh mengasyikkan.