Posts

Showing posts from April, 2008

Home Library

Image
Selepas selama dua hari mengemas bilik Bapa angkat saya, it was so tiring but it's fun to clean his HomeLibrary because i like books eventhough i'm really not a bookworm. hehehe.....

How i wish one day i'll have this kind of Mini Library Room like this....

Thoughts Of The Day

Money was never a big motivation for me, except as a way to keep score. The real excitement is playing the game.

Donald Trump

Baru Belajar Memandu?

Image
Dalam umur yang meningkat kini, saya baru nak belajar memandu kereta. Mujurlah ada orang yang sudi ajar saya. hehehe...... At first, excited juga dibuatnya belajar pandu kereta. Tapi bila dah mula, lain pula jadinya. Saya jadi mula gementar dan lost focus. arrhhh........ macammana boleh jadi macam nie? siap kena marah lagi tu. I deserved it......


The lesson and advice that i got from my mentor is that. The beauty and important things of learning driving car is obey the rules. So, for those of you out there who have a tips and advice for me about how to drive a car in short time. Your advice are appreciated.... :)

For video pleasure......here is a video about How to drive a car in manual transmission. and for my plaesure too actually.

Can You Read This?

I got this cool thing from my facebook and one of my friends write this on my Superwall. So check it out!

Only great minds can read this This is weird, but interesting!

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe out of 100 can.
i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!

Thougths Of the Day

Rest is not idleness, and to lie sometimes on the grass on a summer day listening to the murmur of water, or watching the clouds float across the sky, is hardly a waste of time.

Sir J. Lubbock

Jemput-Jemput

Lepas sembahyang Jumaat dari Masjid yang dekat dengan kawasan saya tinggal, saya rasa lapar dan buat keputusan untuk masak jemput-jemput ikan bilis. Memandangkan ia senang dimasak(yang saya dengarlah). Memandangkan saya tidak berapa ingat dengan bahan yang diperlukan untuk masak jemput-jemput ikan bilis. So, saya pun surfing dalam internet untuk dapatkan resipinnya di Myresipi. Kalau nak dapatkan resipi-resipi masakan yang lain bolehlah dapatkan di Myresipi.Com.

oklah cerita pasal pengalaman saya masak jemput-jemput ikan bilis nie untuk pertama kali. Saya teragak-agak juga untuk memasaknya. Maklumlah first time masak. Untuk pengetahuan semua, this is how i cook based on the recipe myresipi.com berikan.

Sebelum tu, sediakan;
Tepung GandumGulaGaramMinyak Zaitun/Olive5 batang daun bawang (hiris)
Ikan bilis keringkunyitBawang Besar (hiris)
Minyak Masak (yang selalu anda guna dirumah)Cara-caranya :
Sediakan bowl besar/ sederhana besar untuk simpan 3 cawan tepung gandum.2 cawan air (mengikut ukur…

Thougths Of the Day

You're alive. Do something. Look. Listen. Choose. Act.

Barbara Hall

Thougths Of the Day

Every day brings a chance for you to draw in a breath, kick off your shoes, and dance.

Oprah Winfrey

Funny & Weird Faces

Image
Click the image to see the original page.

Unite Blog

Image
Support Human Rights and Make a Difference at Blogcatalog.

Thoughts Of The Day

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Mark Twain

Bling-Bling For Your Blog

Image
Twitter
Do you always update your microblogging on Twitter? Want to type more than 140 character on your twitter? With Twitter Long Text 1.2, you can say more by installing it on your firefox browser.

Nomao
Love to put some map on your blog? Nomao have it for you to place the widget they provide on your blog. Let your friends know where you located at.

Feedjit
Using feedjit, you can identified where are your visitor come from by placing the widget of Live Traffic feed on your blog. Want to use other alternative way to track your visitor. You can use Live traffice map.

Google Translate Gadget
Targeting a various readers from around the globe? This widget is what are you looking for.

Statcounter
Count your visitors on your blog. If you want to know how many visitors visit your blog per day

Thougths Of the Day

You don't have to stay up nights to succeed; you have to stay awake days.

Trip To Johor

Image
Yesterday going to Johor with my keluarga angkat. First time pergi Johor. Ingatkan dekat saja perjalalannya. Rupanya perjalanan mengambil masa yang lama juga untuk sampai ke Johor bahru. I'm not really sure how many hours it took to arrive at Johor Bahru sebab saya asyik sangat tengok keadaan sepanjang perjalanan ke Johor. Agak-agaknya lebih kurang 4 jam kot.


Bila tiba di Johor, Saya dengan keluarga angkat singgah 2 tempat dahulu sebelum pergi ke rumah IbuBapa mertua Daddy. Dalam persinggahan kami ke dua rumah kakak daddy. Discover a new food to eat(Jemput-jemput & Murtabak Jawa Johor Singapura). Memang sedap rasanya.... Berbeza dengan Murtabak sabah yang macam cincai saja dibuat. Sedap tu sedap juga, tapi sesedap rasa Murtabak Jawa singapura kat Johor nie.


Setelah singgah dan lawat rumah kakak-kakak daddy di Johor, barulah ke destinasi yang terakhir dimana kami akan tinggal untuk beberapa hari. Through my experiences, the surrounding, culture and of course the loghat here are…

Kuala Lumpur

Image
It's been 3 days already in K.L . New experience for me and lots of things i discovered here especially the structures of the building. Well, you may called my "JAKUN" but it is new things that i 've experience in my life. Been dreaming of to coming here in K.L and always think about it. Anyway, I come to K.L with a purpose but not gonna tell it here on my blog. hehehe......

Okay, talk about the building structures. One of my favourite place is KLCC. The Petronas Twin Tower is so amazing.

Modified Templates

Since i notice my blog templates (minima stretch) look a little bit wierd when i open on other computer firefox browser or any other browser. So i decided to choose another templates and maintaining the color of my blog themes which is green. After searching for about 30mins. I finally found the templates that i'm looking for. The Washed Denim. Hope it doesn't look wierd again since it's not too wide.

Addons Inside My Firefox Browser.

Nie lah yang addons yang ada dalam firefox browser saya buat setakat nie.
PiclensFireshotCoolirisGreasemonkey

Thoughts Of the Day

Live The Way You Want, Don't Live The Way You Don't Want.

How?

Focus on what you want in your life and think Positive.

Gisele Oh... Gisele. Come to me!!!!

Image
Hai, Best nya kalau dapat berjumpa dengan Gisele nie..... Ingin sangat nak peluk The Richest Supermodel in the world.

Where Do You Want To Go?

Image
With 43places...
Share your stories with other people around the Globe about the places you live.Tell them an interesting places in your city.Explore new places around the world.

Surah Al-Falaq

Thoughts of the Day

To learn about LIFE, put yourself in hardway.

Thougths Of The Day

You can start with Nothing, and with nothing, there's a way for you to get what you want.

Blog Of the Week

Image
Untuk Post Blog Of The Week yang pertama kali. Saya dahulukan dengan 3 Blog yang menarik untuk dikongsi bersama kepada pembaca blog sekalian ;

Facts of Life : Erti Sebuah Kehidupan
Personal blog ini yang dimiliki oleh Ir. Mohamad A. J. I like this blog. Let me describe a lil' bit about this blog. Dicalonkan dalam Blogger Choice Award bagi ketegori Best Foreign Blog. Seorang yang bergelar Bapa yang minat dan gemar tentang Gardening, Photography, Collecting Coins, Music Video kegemarannya and many more hobbies yang dia kongsi bersama dalam blog personal-nya. Nak tau lagi apa yang ada dalam blog Facts Of Life. Silalah lawati blog FOL : ESK.

Emila's Illustrated Blog
Suka sangat dengan blog nie, full of creativity. Very nice blog to see and read. Tak terkata dibuatnya. Paintings yang menarik. Emila juga menyediakan perkhidmatan Wedding Craft. Juga dicalonkan Bloggerchoice Award : Best Blog Of All Time.

i Motivasi
Pendek ja saya komen tentang blog nie. It's all about Motivation and t…

Antara Hotlink Maxis, Digi Prepaid & Celcom. Mana satu anda suka Guna?

Ketiga-tiga servis telekomunikasi tersebut masing-masing ada kelebihan yang tersendiri. Ada yang diantara pengguna handphone yang gemar gunakan servis Digi, ada yang suka guna servis celcom dan ada yang suka pakai servis Hotlink.

Antara ketiga-tiga servis telekomunikasi nie, mana satu yang anda suka guna?

dan apakah sebabnya anda gunakan perkhidmatan syarikat telekomunikasi tersebut?

Adaka kerana coverage yang luas, cost untuk panggilan seminit yang murah, atau banyak perkhidmatan yang menarik disediakan?

Atau anda gunakan servis tersebut kerana kawan atau teman special anda menggunakan perkhidmatan syarikat telekomunikasi yang sama? hehehe.......

My personal Review ;

Celcom
Adalah yang pertama sekali yang muncul dalam dunia telekomunikasi di Malaysia. Masih ku ingat lagi dulu, celcom menjual kad hijau yang berharga Rm50 untuk Airtime dan Rm50 untuk Airtime Access. Tempoh yang diberikan selama sebulan. huhu......mahal tu jika dibangdingkan dengan harga-prepaid sekarang dimana airtime kredit …

Belajar Bahasa Cina dalam masa yang singkat

Image
Mahu fasih dalam pertuturan Bahasa Cina Mandarin?

Nak belajar dengan teknik yang betul dan cepat untuk mempelajarinya?

Tidaklah susah untuk anda fasih dalam bahasa cina terutamanya dalam pertuturan. Bertutur dalam bahasa cina mungkin agak tidak selesa utk anda menyebut sesuatu perkataan dan menjadikan lidah anda jadi kelu. Namun kepentingan bahasa cina amat luas dan majoriti dalam negara nie kebanyakannya berbangsa cina. Dalam iklan pun, rata-rata cari pekerja yang pandai berbahasa cina. Even dalam sekolah rendah dan sekolah menengah pun ada sekolah cina. Jika dipandang secara meluas tentang kepentingan bahasa cina mandarin amatlah luas. Di mana negara yang membangun ada orang yang berbangsa cina dan terjadilah satu kawasan yang dipanggil China Town.

Dimana anda boleh dapatkan website yang menyediakan perkhidmatan untuk mempelajari Bahasa cina dengan Cepat, berkesan dan teratur ???

Chinese Pod
website ini adalah popular dari serata dunia. Bagi sesiapa yang ingin mempelajari bahasa cina man…

Parcel

Yesterday...saya terima satu parcel dari Bapa saya. What's inside the parcel?

T-Shirt Polo Cherooke Brand.Long Sleeve.Special Card :) yang saya idam-idamkan selama nie.My Favourite Underwear from CKU.Saja nak tulis kat blog nie. hehehe.....