Posts

Showing posts from 2008

Telling The Truth....Or Just Keep It For Goodness.

It's kind of weird to say when i hear and that person talked about bad things in front of me about the person that i really care and respect.

This is not the first time i hear from that person's mouth but too many times since 1st two week i've known this person. At first, i still can be patient to hear it. But when it comes to 2,3, 4, 5 times. I can't stand it anymore. Feel like i lose respect to this person. In the beginning, i still can accept it but when that person keep telling me over and over again i feel annoyed and get mad. So, i decided to keep this person mouth off by telling that person to stop, or i may hate you.

At first, I decided not to tell this matter to the person i really care and respect because this might hurt and affected. But i couldn't stand it anymore.....So i tell the truth.

Sometimes, i don't understand why that person want to do this and keep saying the same things about the person that i really care and respect behind his back. If do…

KLCC Buildings At Night

Image
Jikalau ada camera Dslr, memang menyeronokkan. Best..... So, masa kat Klcc saya mengambil peluang untuk mengambil gambar-gambar bangunan. Actually, masa tu saya bosan dan untuk tidak membuang masa denhan menunggu. Saya perasan bahawa pemandangan bangunan disekeliling saya agak menarik untuk ambil gambar dengan menggunakan camera dslr nikon D40x.

Untuk mencantikkan tone warna gambar, saya menggunakan PSD lightroom untuk membuatkan gambar nampak lebih menarik. After that i used Snapfire bagi membuat satu collage gambar-gambar yang telah saya ambil. Then baru lah saya simpan text copyright dengan menggunakan photoshop.

Matahariku - Agnes Monica

Lagu nie memang best giler bagi saya....Lirik lagu yang menyentuh perasaan. Expressi suara yang baik dan juga senang masuk dalam kepala otak saya. :) Amazing song from Agnes... 

Rawan - Azharina

Terdengar lagu nie masa ikut foster family balik JB. Sekali dua dengar nie tak lah melekat di fikiran. Selalunya bila dengar lagu yang best terus ternyanyi-nyanyi. Tapi bila dengar banyak kali baru lah macam rasa best.....Comment tentang lagi nie. Good to hear and i give 4/5. 

Kalau tak nak ade gangguan mendengar video lagu nie, turn off my music box so that you can hear clearly. :) enjoy......

My Music Box

Image
Dah lama saya terfikir nak letak widget musics player. Akhirnya saya dapat simpan juga widget nie dalam sidebar blog. Apa yang saya suka pada singingbox nie ialah lagu-lagu yang anda dengar sekarang adalah dalam bentuk .sbx iaitu salah satu alternatif format yang kecil yang mampu memainkan lagu-lagu kegemaran anda dengan cepat tanpa tersekat. Jika dibandingkan dengan format .mp3 lagu-lagu yang dimainkan mengambil masa yang lama untuk didengar kerana fail lagu yang besar.

Sebenarnya saya nak buat tutorial untuk bagaimana convertkan lagu-lagu fail format .mp3 ke dalam format .sbx. Tapi saya agak malas untuk menulisnya dalam blog saya. So, i biarkan singingbox untuk menerangkannya. Enjoy the music i listed on my music box. Assalamualaikum...

Saya Menang......

Talk about GQ from my previous post. I won from this competition and as a surprise. My photo image was drawed by Latif Maulan. Cool............

I would like to thank for the owner of the blog http://www.mohamadj.com who endorse this GQ competition.

Selamat Hari Raya Aidiladha

Image
Kepada Para bloggers yang menyambut Hari Raya Korban dan kepada keluarga saya, Saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha.

Sama-samalah kita doa mendoakan agar kita dapat menghasilkan pengorbanan yang terbaik di sisi Allah di dunia. Amin.

The Price Of Freedom

Image
Baru-baru nie, saya terlibat dalam satu program motivasi di Sedili anjuran BPR. Program yang disertai seramai 62 orang pelajar-pelajar Universiti dari UTM & KUiTTHO. Tugas saya dalam program ni ialah mengambil gambar portrait setiap pelajar yang mengikuti program ini. Dan yang paling best ialah cara pengambilan gambar untuk setiap pelajar kena pegang nombor hingga ke paras dada seperti banduan.

Program yang dijalankan selama tiga hari ini memang berbeza dari program yang lain sebab sepanjang program ini dijalankan Pelajar dilayan seperti banduan dari semua aspek seperti makan, minum, tempat tidur yang takde Aircon, dan sebagainya. Program yang diberi nama The Price of Freedom memberi message bahawa mereka harus menghargai kehidupan yang mereka ada sekarang dan tidak mensia-siakannya.

Some of the pictures that have been taken in the programmes.

Peserta kena duduk mencangkung seperti banduan untuk menunggu giliran masuk ke jail. Kesian kena teriak plak tu oleh Pegawai-pegawai Penjara..…

Terima Kasih Cinta.....

Tersadar didalam sepiku Setelah jauh melangkah Cahaya kasihmu menuntunku Kembali dalam dekap tanganmu
Terima kasih cinta untuk segalanya Kau berikan lagi kesempatan itu Tak akan terulang lagi Semuaaa kesalahanku yang pernah menyakitimu
Tanpamu tiada berarti Tak mampu lagi berdiri Cahaya kasihmu menuntunku Kembali dalam dekapan tanganmu
Terima kasih cinta untuk segalanya Kau berikan lagi kesempatan itu Tak akan terulang lagi Semuaaa kesalahanku yang pernah menyakitimu
ouuwwww... ouuwwww...
Terima kasih cinta untuk segalanya Kau berikan lagi kesempatan itu Tak akan terulang lagi Semuaaa kesalahanku oouuwww Kesalahanku yang pernah menyakitimu

Gentlemen Quarterly

Image
Kononnya nak jadi model so berangan-anganlah jadi model dalam blog nie. Best gak dapat hadiah siapa dapat markah yang paling tinggi...........dapat Hadiah istimewa. Tak nak banyak cakap kat sini. Visit this blog untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang saya katakan dalam post saya kali nie.

New Handphone

Image
Wahai Nokia6610i ku,
Kau memberitahu ku setiap kali orang yang tersayang ingin memanggilku,
Kau menolong ku setiap kali ku ingin tulis teks pada kawan-kawanku,
Namun ku terpaksa melepaskanmu kerana kau tidak lagi berfungsi sepertimana yang ku harapkan,
Setelah sekian lama kau berkhidmat padaku,
Ku amat menghargai segala jasamu,
Apa yang mampu ku balas jasamu ialah dengan menyimpanmu,
Tanda ingatan bahawa kaulah Handphone yang pernah berkhidmat pada ku.



Wahai Nokia 5000,
Ku memilihmu kerana kau menarik perhatian ku sejak pertama kali ku memandangmu,
Ku melihat fungsi-fungsi yang ada dalam badanmu,
Ternyata kau adalah sesuai untuk ku,
Kau adalah teman baru yang paling rapat dengan ku sekarang,
Di mana ku berada di situlah jua kau berada,
Ku berharap kau akan berkhidmat pada ku seberapa lama yang boleh,
Selamat datang ke dalam hidupku.



Setelah bertahun-tahun lamanya saya menggunakan Nokia6610i, akhirnya saya telah membeli handphone yang baru. Handphone yang baru nie, taklah mahal sangat. Affordable. Han…

Savannah Hills

Image
The 1st time i saw this place, rasanya seperti di luar negara gitu. But this this kind of beautiful places ade di tempat bumi Malaysia. It was located in Jalan Nasiman, Ulu Tiram, Johor. I thought that my boss akan adakan Program Motivasi " The Price Of Freedom" kat sini. Rupanya dia dan partnernya hanya nak jumpa orang yang berkaitan dengan Program yang mereka adakan di Sedili Damai Resort nanti.



Perjalanan dari Johor Bahru ke tempat yang cantik ini mengambil masa 30mins hingga ke 45 mins. Kawasan-kawasan disekeliling tempat ini agak menarik dan tempat ini masih lagi diperbahrui oleh pemiliknya dengan membesarkan tempat seperti membina rumah penginapan yang baru. Overall, tempat ini sesuai utk keluarga-keluarga yang inginkan sesuatu kelainan dan menganjurkan program-program yang diadakan oleh pihak-pihak yang tertentu.

Personal Things

Image
4 things that i bought today is something which i really need it for my personal use.

Dah lama inginkan benda nie untuk menghilangkan daki-daki kat belakang badan saya nie. Sebelum ni, asyik guna jari kuku je sampai kulit belakang badan saya nie ada kesan luka.

I love when the room smell good odour. It keeps me feel good and refreshing.....

One of my favourite Product Shampoo - Sunsilk.

Usually, i used Dettol soap. Tapi sejak kebelakangan nie. I suka pakai sabun yang ada. Jimatlah dikatakan. Mostly i used my Father soap that he got from Hotel. Tapi kali nie, saya suka guna Lifebuoy. 1st time guna, beli yang warna hijau. Kali beli warna kegemaran saya plak. Bau harum sabun ni pun wangi.

Makanan Untuk Pengantin

Image
Hari nie,mendapat tempahan catering untuk perkahwinan di Benut,Pontian. Cinta diantara Dr. dengan Dr. ditemukan untuk hidup sehati, sejiwa dan Semati(huhu). Nak tau siapa yang kahwin. Itu tak perlulah saya beritau di sini. Cukup sekadar anda mengetahui mereka sebagai Dr.

Kek Perkahwinan ini Boss saya buat, Nampak simple but sedap mata memandang nak makan kek nie. Malatop!!!
Antara makanan yang disediakan untuk pengantin.


Menyiapkan Makanan pengantin agak memenatkan juga dan perlu banyak sabar. Tapi saya anggap ia sebagai cabaran dan satu pengalaman yang baru untuk saya pelajari. Sebagai Umat Islam, saya menunaikan sembahyang wajib di Masjid Jamek, Pekan Tampok Benut. Perjalanan dari tempat rumah pengantin ke Masjid mengambil masa 10 minit. So kenalah exercise sikit. Nanti, i plak kena lantik Pengarah Kelab ROI. Tak nak.... hehehe.......



Wedding Photography

Image
Gambar-gambar yang saya minta dari Ann pun telah sampai. Material yang paling penting untuk saya buat website photography - nya. Well, enjoy the photo above. Gambar di atas adalah hasil kerja Ann termasuklah editing photo. May our business will be success..... (hehehe......)

Father & Son - Yusuf Islam & Ronan Keating

Father
Its not time to make a change,
Just relax, take it easy.
Youre still young, thats your fault,
Theres so much you have to know.
Find a girl, settle down,
If you want you can marry.
Look at me, I am old, but Im happy.

I was once like you are now, and I know that its not easy,
To be calm when youve found something going on.
But take your time, think a lot,
Why, think of everything youve got.
For you will still be here tomorrow, but your dreams may not.

Son
How can I try to explain, when I do he turns away again.
Its always been the same, same old story.
From the moment I could talk I was ordered to listen.
Now theres a way and I know that I have to go away.
I know I have to go.

Father
Its not time to make a change,
Just sit down, take it slowly.
Youre still young, thats your fault,
Theres so much you have to go through.
Find a girl, settle down,
If you want you can marry.
Look at me, I am old, but Im happy.
(son-- away away away, I know I have to
Make this decision alone - no)
Son
All the times that I cried, k…

Crush - David Archuleta

David Archuleta - Crush (New)
by Innocence-1992


I hung up the phone tonight
Something happened for the first time deep inside
It was a rush, what a rush

'Cause the possibility
That you would ever feel the same way about me
It's just too much, just too much

Why do I keep running from the truth?
All I ever think about is you
You got me hypnotized, so mesmerized
And I've just got to know

Do you ever think when you're all alone
All that we can be, where this thing can go?
Am I crazy or falling in love?
Is it real or just another crush?

Do you catch a breath when I look at you?
Are you holding back like the way I do?
'Cause I'm trying and trying to walk away
But I know this crush ain't goin' away-ay-ay-ay-ayy
Goin' away-ay-ay-ay-ayy

Has it ever crossed your mind
When we're hanging, spending time girl, are we just friends?
Is there more, is there more?

See it's a chance we've gotta take
'Cause I believe that we can make this into something th…

I can't Sleep

Image
Photo Courtesy By : Shut Up

Hanya Di Mercu - Ayu (One In A Million)

Mimpi dan harapan
Bagai duri yang mencengkam
Tak pernah terluahkan
Hanyalah di hati tersimpan
Terpendam
Keterbatasan diriku menjadi penghalang

Chorus:
Sampai bila aku bertanya sampai bila
Ku harus mencuba
Bila lagi desak hatiku bila lagi
Aku harus berani

Lalu ku bangkit tegak berdiri
Mengatur langkah ku terus mendaki
Cita-citaku
Di mercu

Mimpi dan harapan cecita yang tinggi menjulang
Seandainya ku biar cecita dihati tersimpan
Terpendam
Keterbatasan tak wajar menjadi penghalang

Chorus:
Sampai bila aku bertanya sampai bila
Ku harus mencuba
Bila lagi desak hatiku bila lagi
Aku harus berani

Lalu ku bangkit tegak berdiri
Mengatur langkah ku terus mendaki
Cita-citaku
Di mercu

Bridge:
Aku mencari kekuatan

Dalam kelemahan
Aku temui kejayaan
Dalam keberanian

Chorus:
Sampai bila aku bertanya sampai bila
Ku harus mencuba
Bila lagi desak hatiku bila lagi
Aku harus berani

Lalu ku bangkit tegak berdiri
Mengatur langkah ku terus mendaki
Cita-citaku
Di mercu (2x)

Berangan....

Image
Setiap orang tentu berangan kan sesuatu yang indah,
Samada berangan yang dia akan kaya suatu hari nanti,
Berjaya dalam bidang yang diceburi,
Dan saya juga tidak terkecuali dari berangankan sesuatu yang saya inignkan dalam hidup saya......
(sambil2 tu layan muzik lah juga)

Adakah anda suka berangan?

Yes You Can (Barack Obama)

I'm not really into politics but i hope that Barack Obama will be the new US President. Want to know Why? Because Oprah also support him to be theUS President. hehehe......

Watch the video above.....

Don't know what to post....

Image

Lopis

Image
Kali nie saya nak bercerita pula tentang makanan kuih iaitu LOPIS. Dah kira lama lah juga saya tinggal dengan Maktok tapi tak pernah merasa LOPIS nie. Hari-hari asyik tengok si LOPIS je tapi tak rasa-rasa juga, malu juga nak minta sebab semuanya habis dijual. Dalam fikiran nazmie, mesti LOPIS nie sedap sebab majoriti pelanggan Mak Tok order LOPIS banyak . Hari nie, nazmie merasalah LOPIS yang ku nanti-nantikan selama ini.

Saya ingatkan makan begitu sahaja, rupanya kena campur dengan gula melaka dan parut kelapa. Nasib baik ada Bu' su yang ajarkan. Kuih LOPIS ini diperbuat daripada Pulut, Abucang (tak tau ape benda nie tapi itulah yang bu'su kata) dan bila dah masak akan di makan bersama gula melaka dan parut kelapa. Bagaimana rasa LOPIS buatan Berkat Jaliah Enterprise? Rasanya memang sedap.

Selain daripada LOPIS nie, saya gemar makan Bingka Ubi. Yum...yum....nak tahu apa itu bingka ubi? nanti kan post saya yang akan datang.....

Belajar Agama Islam Yang Indah

Image
Belajar Jawi.....Thank u Tok Abah sebab belikan buku dan CD Belajar Jawi. Semoga Tok Abah dipanjangkan umur, diberkati, dan dirahmati Allah SWT.


Imam Muslim yang murah hati, bagi nazmie pinjam buku poket kecil ini untuk dibaca....



Terima kasih diucapkan Pada Imam Muslim kerana sudi membri nazmie pinjam buku Tafsir al-quran ini.


May Allah always bless me and semoga saya mudah memahami dan belajar ilmu agama ini dengan Baik.

Photofunia

Image
Some of my pics that i used to upload it in Photofunia. Nampak macam betul ek.....

This Week Project

Image
Tonight, my boss call me if i can start and ready to take shoot for wedding photography this end of week on 2nd Nov. What a surprise and i said yes. Walaupun this is the first time experience to take shoot of wedding photography. I am sure that I can do it. At last, one of my goal akan tercapai. But the problem is cameranya takda. LOL!!!!

Nampaknya kenalah pinjam dengan kawan(ann) untuk ambil gambar perkahwinan pada hujung minggu nie. But she have to make confirmation esok samada boleh dipinjam cameranya atau tidak sebab dia pun ada client juga pada minggu nie.



Selain daripada tu, saya jadi akauntan untuk syarikat Berkat Jaliah Enterprise. huhu... Syarikat kuih milik maktok saya. Dulu ada belajar pasal bookkeeping. Tapi dah lupa semua......nasib baik ada internet, bolehlah saya buat rujukan balik untuk memahami semula basic accounting. Nasib baik konsep debit dan kredit tak lupa....

UPDATE : My 1st Project been cancelled due to the camera problems. No Camera. :(

Girls love me...

Image
These Girls really in love with me. Hehehe.....


Even Gisele Bundchen like me.....



Alessandra, salah tempat tu nak touch up muka saya.

Flower for u.....

Image

Blogger University

Image
Bila saya nak modifykan layout saya ke design yang baru, saya akan rujuk dengan blog nie. Selain daripada Hackosphere dan Hoctro Place's. Antara ketiga-tiga ni, Blog U lah yang paling saya gemar lawat sebab blog design nya yang simple dan sedap mata memandang. Tutorialnya juga senang difahami dengan penerangan yang ringkas dan padat.

Kalau anda nak ubah design blog, anda bolehlah lawat blog milik kepunyaan Anne. Jika anda mempunyai kesulitan dengan tutorial nya, anda boleh hubunginya melalui e-mail atau tinggalkan pesanan dalam blognya. :)

Cuci Motor

Hari nie, saya cuci motor Vespa jenama Piaggio kepunyaan Tok Abah saya. Kalau saya panggil motor nie - Motor bebe'. Hahahaha.... LOL! The reason i wash the motor because i'm gonna used it when i'm going to work. Tak payah lah saya jalan kaki. huhu....

For the history of this Motor. You can watch this video.


Flowers

Image
These are some of the flowers i take at Sungai Buloh. If you guys know the name of the flowers, leave me comments. Because i don't know the name of the flowers. :) Tadaa..........