Posts

Showing posts from September, 2009

My Most Favourite Raya Song

Nie lah lagu raya kegemaran ku. :) Akhirnya jumpa juga lagu nie dalam youtube. Selain daripada Lagu sudirman yang telah di postkan oleh Ayah angkat saya di blognya.







Saya ucapkan Selamat Hari Raya pada semua orang yang mengenali diri ini. Terutamanya kepada Ayah Angkat Daddy Mohamad A. Jamal dan sekeluarga, keluarga angkat yang berada di Beluran (Bapa Pendik Bin Kulambung sekeluarga) dan Lahad-Datu (Mak Indotang Sekeluarga) dan juga kepada kawan-kawan di Sabah. Dengan Ucapan : Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin. Insya'Allah ade rezeki saya balik juga di sabah walaupun hanya seketika. :)

Lord Of Ramadhan Song

Lailat Ul Qadr

PUASA kita ternyata sudah memasuki sepuluh hari terakhir dalam Ramadan ini. Bagi hamba Allah yang bertahan hingga detik terakhir dalam menjalankan ibadah puasa selama sebulan penuh, insya Allah semuanya akan mendapatkan rahmat, ampunan, dan dibebaskan dari api neraka.


Seperti diketahui, awal Ramadan itu penuh rahmat, pertengahannya ampunan, dan akhirnya adalah kebebasan dari api neraka. Hal ini sesuai dengan Sabda Nabi Muhammad SAW, “Bulan Ramadan adalah bulan yang awalnya penuh rahmat, pertengahannya adalah ampunan, dan akhirnya adalah kebebasan dari neraka” (HR Ibnu Huzaimah). Tentu saja, kesempatan sepuluh terakhir Ramadan ini jangan kita sia-siakan.

Kita harus menjaga kesehatan fisik kita, kemudian memperbanyak dzikir dan tadarus Alquran, agar kita mempunyai kemantapan batin ketika memasuki harihari yang penuh dengan kemakbulan itu. Rasulullah SAW, ketika akan memasuki 10 hari terakhir Ramadan, biasanya semakin berkonsentrasi ibadahnya dan ketika sudah tiba 10 hari terakhir, nabi…

Happy Birthday Daddy Mohamad A. Jamal

Image
Wishing You Happy Birthday Daddy.
Semoga Daddy diMurahkan Rezeki, diBerkati, diPanjangkan Umur, dan Sentiasa Awet Muda. Amin.

Apa Bezanya Antara Notebook Dan Netbook

A very good explainations between notebook and netbook. It's worth to watch.

Cooler Pad For Laptop

Image
Sedang menemankan Pak Uda ke kedai computer untuk membeli Pendrive USB dan Arabic Sticker untuk Keyboard semalam. Saya berkesempatan membeli Cooler Pad untuk laptop. Harga pun kira mahal jugalah dalam RM55. Sebenarnya saya dah ade cooler pad sebelum nie cuma tak berapa bagus dan anginnya agak perlahan. Maklumlah, beli produk yang murah kualiti pun setakat tu jelah yang akan diperolehi. Bukannya membazir cuma cooler pad sebelum nie tak kuatlah anginnya, saya bersiul lagi kuat dari angin cooler pad yang dulu. Laptop saya plak jenis yang cepat panas BONTOT dia nie. Cooler pad yang dulu tu seperti gambar yang kat atas tu.
So, saya ambil keputusan untuk beli cooler pad yang baru yang anginnya kuat dan boleh menyejukkan laptop compaq. Alhamdulillah cooler pad yang baru nie laptop saya taklah sepanas yang macam dulu.  

Untuk membeli cooler pad yang sesuai bagi laptop anda. Pastikan ia bersesuaian dengan kehendak dan tahap kepanasan laptop. Sebab kalau main beli cooler pad je dan tak periksa t…

Selamat Hari Jadi

Image
10hb September yang lepas ialah hari jadi saya. Masa tu on the way ke Muar. Nak gi rumah Pak Uda selama 5 hari. Ingatkan nak buat post untuk hari jadi saya nie bila dah smpi kat sana, sebab Pak Uda memang dah ade internet connections. Rupanya masalah lah plak. Jadi, agak kelewatan lah sikit saya publishkan post sempena hari jadi saya nie. Semalam dah buat video khas untuk birthday saya guna Nero Vision. Susun gambar, letak transitions, simpan lagu Amr Diab sekali bertajuk Malak. Nak Export ke file WMV kena tunggu selama 4 jam plak. Keesokan harinya, baru perasan yang lenght video dah terlebih 3 minit. hmmm......takkan nak upload ke youtube. Malas punya hal, dah cancel plak nak letak video.

Memandangkan dah terlebih length videonye. takkan nak bagi tengok lebihan 3 minit tu dengan blank page je. nak edit pun ambil masa yang lama. nie HD punya pasal lah. So, saya main embed je lah video dari youtube.

Setiap tahun, umur dah semakin meningkat. Tiba masanya nanti akan meninggalkan dunia …

09/09/09

Image
I just notice today's date is unique. I hope today is the best day in ur life. and Alhamdulillah, this date is in the month of Ramadan. Such a bless Date. :) I just feel so special about todays date, i don't know why i feel this way.

So let see what happen in our world history on todays date.

Todays in History







Why and How to Learn Arabic for Comprehension of the Quran - Nouman Ali Khan

This video's length is more than 1 hour. be sure you have a good internet speed.(1G - 2G)

Mishari Rashid Alafasy - Ramadan Song

Berdiri bulu roma dengar lagu nie........merdu sungguh suaranya. Video nie dibuat khas untuk iklan ZAIN sempena Bulan Ramadan bulan yang mulia.

Here In My Home : One Love Undivided

Sebenarnya dah lama lagu nie, tapi baru terdengar a few months ago. Nice song...

Hanya Kerana Sebutir Kurma

Selesai menunaikan ibadah haji, Ibrahim bin Adham berniat
ziarah ke mesjidil Aqsa.

Untuk bekal di perjalanan, ia membeli 1 kg kurma dari
pedagang tua di dekat mesjidil Haram.

Setelah kurma ditimbang dan dibungkus, Ibrahim melihat
sebutir kurma tergeletak didekat timbangan.
Menyangka kurma itu bagian dari yang ia beli, Ibrahim
memungut dan memakannya.

Setelah itu ia langsung berangkat menuju Al Aqsa. 4 Bulan
kemudian, Ibrahim tiba di Al Aqsa.
Seperti biasa, ia suka memilih sebuah tempat beribadah pada
sebuah ruangan dibawah kubah Sakhra.
Ia shalat dan berdoa khusuk sekali. Tiba tiba ia mendengar
percakapan dua Malaikat tentang dirinya.


"Itu, Ibrahim bin Adham, ahli ibadah yang zuhud dan wara
yang doanya selalu dikabulkan ALLAH SWT,"

kata malaikat yang satu.

"Tetapi sekarang tidak lagi. doanya ditolak karena 4 bulan
yg lalu ia memakan sebutir kurma yang jatuh dari
meja seorang pedagang tua di dekat mesjidil haram," jawab
malaikat yang satu lagi.

Ibrahim bin adham ter…